Zoek je een freelance redacteur, tekstschrijver of copywriter?
De Journalistiekfabriek produceert tekst op maat.

Nachtbus

314269_10151025417866467_1508189939_n-210x140

Daar sta je dan, naast de nachtbus die ons van Nha Trang naar Hoi An zou brengen. Na vijf minuten heeft de motor er al de brui aan gegeven. Dat wordt een lange reis. Een kereltje op een brommer komt een jerrycan met benzine brengen en de chauffeur draait met een sleutel een paar moertjes aan. Niks. Een paar andere moertjes proberen dan. Nog steeds niks. We zien de bui al hangen, maar een half uur later hoest de uitlaat opeens zo’n enorme zwarte wolk uit, dat langsrijdende brommers even niks meer zien. De motor draait, we gaan!

Daar lig je dan, in de nachtbus naar Hoi An. We staan stil, ergens in de middle of nowhere, het is half één ’s nachts. Lekke band. Buiten verwisselen mannetjes met veel bombarie de band. Dat geeft genoeg tijd om even terug te blikken op de afgelopen week.

Waar waren we gebleven? We zouden gaan crossen met de Easy Riders. Drie dagen door de highlands van Vietnam. We reden langs rijstvelden, namen een kijkje op koffie- en theeplantages, gingen op bezoek bij Vietnamese bergstammen, leerden over het Boeddhisme en dronken rijstwijn met Mr. Buffalo enTrung Pagoda, de Easy Riders in kwestie. Drie hele leuke dagen waarin we veel over Vietnam hebben geleerd. En zij over Nederland: toen ik de foto van een Nederlands landschap die ik vlak voor vertrek had genomen (denk: weiland, kale bomen en grijze lucht, een foto waar je heimwee spontaan van verdwijnt) aan Pagoda liet zien vroeg hij hoopvol: ‘Rice?’

In plaats van Nha Trang brachten ze ons naar Mui Ne, omdat dit kustplaatsje volgens hun mooier en minder druk was. Waarschijnlijk een goed bedoeld advies maar we zaten in een (te) rustig stukje waar bovendien alleen maar Russen zaten die steeds in de branding gingen liggen voor een fotoshoot. Zelfs de menukaarten waren in het Russisch. Na een dagje op het strand zijn we dus maar verder gegaan naar Nha Trang, waar we ook niet heel veel meer hebben gedaan dan iets met zee, strand en snorkelen.

Een uur later, de lekke band is verwisseld en de motor wordt gestart. Dit keer rijden we aan één stuk door naar Hoi An.

 

> Meer reisblogs en vakantiekiekjes op www.liesbethsander.nl

Leave a Reply

*