Zoek je een freelance redacteur, tekstschrijver of copywriter?
De Journalistiekfabriek produceert tekst op maat.

Regenboogkunst over Utrecht

sollumen_mvdv_art_02-210x139

Hij kan je bijna niet zijn ontgaan: de regenbooglaser die eind maart over Utrecht prijkte. Ter ere van haar 375-jarige bestaan zette de Universiteit Utrecht een pot goud op de Uithof en de Dom. De hele week kon je elke avond mee met een stadswandeling om de laserstralen extra goed te bekijken.

Met foto’s van Merijn van der Vliet

Earth Hour
Een lichtkunstroute lopen tijdens Earth Hour is misschien niet het meest slimme wat je kunt doen. De laser is dan ook gedoofd tijdens het eerste half uur van de tour, maar gelukkig schitterde hij op het moment supreme: de hoogste verdieping van de Neudeflat.

Kennis en cultuur
De regenboog, Sol Lumen, staat voor de sterke binding van kennis en cultuur tussen de universiteit en de stad. De geruchten gingen zelfs dat elk van de zeven stralen een faculteit representeerde. Het kunstwerk is gemaakt door Laserfabrik en was al eerder te bewonderen boven New York, Berlijn en Toulouse.

Copyright Merijn van der Vliet

De keuze voor dit kunstwerk is logisch, want lichtkunst is de stad Utrecht niet vreemd. Al sinds vorig jaar april kun je in de binnenstad zomaar in de spotlights staan, bijvoorbeeld op de Bezembrug of bij de Janskerk. Dit allemaal dankzij het project Trajectum Lumen. Deze lichtkunstroute belicht het verleden en heden van de stad en is onder andere in het leven geroepen om toeristen te laten zien dat er ’s avonds ook genoeg te beleven is in Utrecht en ze niet allemaal naar Amsterdam moeten gaan.

Trajectum Lumen duurt nog tot 2018, aldus de gids die ons zaterdag tijdens het eerste deel van de tour langs de Janskerk, de Sint Willibrorduskerk, de werf aan de Stadhuisbrug, de Bezembrug en de Buurkerkhof leidt. Deze kunstwerken waren gelukkig wel verlicht tijdens Earth Hour, omdat ze aangesloten zijn op de stadsverlichting. En ze zijn energiezuinig.

In totaal zijn er achttien plekken die uitgelicht worden. Je kan de route in je eentje lopen (tip: let dan op de spotlights op straat met daarin een pijl of een oogje, vanaf daar kun je het kunstwerk het beste zien) of elke zaterdagavond met een gids. De Neudeflat was alleen tijdens de laserstraal onderdeel van de tour. Jammer eigenlijk, want ook zonder de laserstraal is een uitzicht op ‘Utrecht by Night’ een lichtjeskunstwerk op zich.

Voor meer info kijk op www.trajectumlumen.nl

Bekijk meer foto’s van Merijn van der Vliet op zijn Facebook pagina “Donker Utrecht” of zijn fotocolumn in De Nieuwe Utrechter.

 

> Lees dit artikel ook op Sapsite

Leave a Reply

*