Zoek je een freelance redacteur, tekstschrijver of copywriter?
De Journalistiekfabriek produceert tekst op maat.

Stukje waardering

iPhone2012-447-210x156

Soms schrik ik middenin de nacht wakker en denk ik: “Waar ben ik?” Drie seconden ben ik dan in de veronderstelling dat ik nog ergens op Bali zit, tot ik me realiseer dat het buiten op straat wel erg stil is. Oja, Australië! Beschaving!

Nou zou je misschien denken dat eenmaal terug in de Westerse wereld die welbekende draai meteen weer gevonden is, maar na twee weken moet ik nog steeds wennen. Tot op de dag van vandaag ben ik blij verrast als er wc-papier aanwezig is in een toilet en verbaasd als ‘laundry’ goed gespeld is (in Indonesië kan ‘lundry’, ‘loundry’, ‘londre’ of ‘landry’ namelijk ook). Erg gelukkig was ik bovendien toen ik in Australië zowaar medicijnen in een doosje met een bijsluiter kreeg, in plaats van losse gele pillen in een plastic zakje met een klein knipseltje uit een waarschijnlijk verjaard medisch handboek. En ze bleken ook nog eens te werken. De simpele dingen des levens, je gaat ze meer waarderen na een paar maanden Azië. Hoe smerig cliché dat ook klinkt.

Onder al die normale omstandigheden, vallen de typische Aziatische omstandigheden ineens ook veel meer op. Zo waren we vorige week in de outback van Australië om onder andere Ayers Rock en Kings Canyon te bekijken. Nietsvermoedend wilden we aan een wandelingetje om Ayers Rock beginnen, toen we werden geconfronteerd met iets waar ze in Azië nog nooit van hebben gehoord: waarschuwingsbordjes. Uitdroging, oververhitting, alles was mogelijk bij Ayers Rock. Bij Kings Canyon was er zelfs een ‘heart attack hill’, die je eerst moest trotseren voor je überhaupt aan de wandeling kon beginnen. ‘Don’t become a statistic!’, schreeuwden de waarschuwingen. Tijdens het beklimmen kreeg ik acuut flashbacks naar de vulkaan op Bali. Als dit al ‘heart attack hill’ was, wat zou die vulkaan dan wel niet zijn? En stonden daar bordjes? Waren daar zorgvuldig hekjes geplaatst op steile stukken om te voorkomen dat je eraf lazert? Neen. Veiligheidsmaatregelen op Bali bestaan uit offertjes voor, tijdens en na de tocht.

Niet dat het ineens heel saai is in Australië. Twee nachten onder de sterren slapen bij -2 graden met alleen een kampvuurtje aan je hoofdeinde en huilende dingo’s in de verte is ook best spannend (over eventueel rondkruipende slangen, spinnen en andere giftige beesten wil ik niet meer nadenken na die honderdpoot in Vietnam). Maar toch… waar kunnen we nu lachen om spelfouten in het menu?* Waar krijgen we nu bananenpannenkoekjes en een big smile als ontbijt? Waar kunnen we nu eten en slapen voor een paar euro? Azië, je gaat het meer waarderen na een paar weken beschaving.

* Top 3

1. Winner Swizelan
2. French Fried
3. Netscape

 

> Meer reisblogs en vakantiekiekjes op liesbethsander.nl

Leave a Reply

*