Zoek je een freelance redacteur, tekstschrijver of copywriter?
De Journalistiekfabriek produceert tekst op maat.

Tussen Kunst en Kip

poes-stalles-210x157

Even over de gele brug bij de Douwe Egberts-fabriek kun je het zien liggen: stadserf Rood|Noot. De boerderij is aan alle zijden omgeven door (snel)wegen en dus letterlijk een eiland vol kunst en kippen.

De boerderij is een monument dat sinds 2005 door het leven gaat als ‘culturele pleisterplaats’. Kunstenaars kunnen er hun intrek nemen en zich laten inspireren door het boer’nleven middenin de stad. Zo ook de kunstenaars van het project Stalles.

Geïnspireerd door de boerderij
“Ik heb ze gevraagd naar deze plek te komen en een kunstwerk te maken dat is geïnspireerd door deze boerderij”, aldus Mieke van Oorschot. Ze is verantwoordelijk voor de organisatie en het programma. Sinds juni vorig jaar is ze bezig met het opzetten van Stalles, een initiatief van ’t Hoogt en Rood|Noot. Het resultaat: elke vrijdag, zaterdag en zondag (behalve 29 en 30 april) kun je langskomen voor een rondje over het erf, een expositie, filmavond, muziek of een hapje komen eten. Klinkt ongedwongen en een bezoekje leert dat dit ook zo is.

Laat je vervogelen
Op het erf vind je verschillende installaties, schapen, films, kippen of beeldende kunstwerken. Zo kun je je in het vogelhuisje van Thijs-“ik-heb-altijd-al-een-vogel-willen-zijn”-van Vuure laten vervogelen. “Ik ben altijd al geïntrigeerd geweest door vogels”, legt hij uit. “Wat ik bijzonder vind, is dat ze zo’n tien keer sneller leven dan wij mensen. Hun hart klopt sneller, ze lopen sneller, dat soort dingen. Door hun zang tien keer te vertragen, probeer ik ze op ons menselijke tempo te krijgen.” In zijn vogelhuisje kun je de vertraagde zang van bijvoorbeeld de tjif tjaf of de merel nazingen. Daarna zie je jezelf tien keer versneld terug, en ben je vervogeld. “Als je het goed doet, klink je echt precies zoals een vogel”, glundert Thijs. Ik geloof dat ik nog een beetje moet oefenen, maar de vogel van mijn keuze (de merel) bleek stiekem ook een van de moeilijkste. “Je kunt beter met een tjif tjaf beginnen”, tipt Thijs.

Muzikaal en visueel schouwspel
Nog een mooie kunstinstallatie vind je in de grote schuur naast de boerderij. Wouter van Veldhoven heeft daar met onder andere oude gitaren, strijkstokken en touw een kunstwerk gebouwd dat uit zichzelf muziek maakt. Het is zowel een muzikaal als visueel schouwspel, dat laatste mede dankzij de rondscharrelende kippen.

Eigen avond
Naast deze ‘permanente’ installaties hebben alle kunstenaars ook iedere een eigen avond. Op vrijdag is er een speciaal programma in de deel met verhalen, documentaires, muziek en optredens. Zaterdagavond is filmavond. Deze bewuste (vrijdag)avond was het Annechien Meier, die in haar documentaire Borders in our Mind laat zien hoe in Cuba hele dakterrassen worden omgetoverd tot moestuinen dankzij permacultuur. De volgende dag zal ze tijdens een workshop laten zien hoe je in een trekkerband een micro-klimaat-moestuin kunt bouwen.

Rustig
Ondanks de ongedwongen sfeer en leuke kunstwerken is het nog vrij rustig bij Stalles. “Jammer”, vindt organisator Mieke, “want ik vind het erg goed gelukt”. Gelijk heeft ze. Een bezoekje aan Stalles is een ideale manier om het stadse leven om te ruilen voor een paar uur kunstig vertier. Gaat dat zien. En gelukkig laat Mieke zich niet uit het veld slaan. “Ik heb al genoeg namen van kunstenaars voor een Stalles 2.”

Stalles vond plaats in april en mei 2011 en werd georganiseerd door RoodNoot, ‘t Hoogt en de Vrede van Utrecht.

 

> Lees dit artikel ook op Sapsite


Leave a Reply

*